UPS-systemen in slimme woning van steeds groter belang

Home > Blogs > UPS-systemen in slimme woning van steeds groter belang

UPS-systemen in slimme woning van steeds groter belang

Moderne woningen worden steeds slimmer. Dankzij het toenemende gebruik van domotica worden steeds meer processen in huis draadloos aangestuurd. Tegelijkertijd betekent deze ontwikkeling dat de afhankelijkheid van een goed werkende stroomvoorziening toeneemt. De gevolgen van een spanningsonderbreking of stroomstoring kunnen ingrijpend zijn voor slimme huizen. Denk aan het beveiligen van de woning of het functioneren van zorgsystemen voor zelfstandig wonende ouderen. UPS-systemen zijn daarom ook voor de woningmarkt van steeds groter belang.
Dat bijvoorbeeld een ziekenhuis of kantoorpand niet zonder een adequate oplossing kunnen bij stroomproblemen, is een bekend gegeven. Minder bekend is dat stroomuitval en –storingen ook in woonhuizen tot grote overlast kunnen zorgen. De tijd dat thuis een kaars werd aangestoken en in het donker werd gewacht tot de stroomvoorziening was hersteld, is voorbij. In huizen met ‘smart’ apparatuur is de behoefte aan een ononderbroken stroomvoorziening urgenter dan ooit.
Wat kan er fout gaan?  
Vaak wordt gedacht dat een stroomstoring in woningen relatief weinig kwaad kan. Ze duren gemiddeld gezien niet enorm lang, zo’n 30 minuten. Er zijn echter uitzonderingen bekend die veel langer duren. Door klimaatveranderingen (onweer, overstromingen), werkzaamheden en in een aantal gevallen ook verouderde meterkasten zijn de risico’s op stroomuitval zeker reëel. Daarnaast kan ook een korte stroomstoring (of spanningsdip) al vervelende gevolgen hebben en apparatuur hierdoor uitvallen of zelfs beschadigd raken. Bij een noodoproep van een zorgsysteem kan 30 minuten al fataal zijn. 

Door een stroomstoring kunnen belangrijke punten in en om de woning kwetsbaar worden, met name door het toegenomen gebruik van slimme apparaten. Denk aan de voordeur die je kan openen via een app op je smartphone, of de beveiliging van het hek rond het huis. Ook standaard apparatuur en noodoproepsystemen binnenshuis wordt kwetsbaar. Doordat de Wifi-verbinding ook zal uitvallen (de router werkt immers op stroom), zullen alle apparaten die van een draadloze verbinding gebruikmaken, tijdelijk onbruikbaar worden. Er wordt op dit moment dan ook gewerkt aan een NPR voor slimme woningen, waarbij het zekerstellen van de continuïteit van een installatie een belangrijke voorwaarde is. Een UPS systeem biedt hierbij uitkomst. 

UPS: betrouwbare oplossing voor noodstroom  
Met een UPS-systeem (Uninterruptible Power Supply systeem) wordt apparatuur beschermd tegen spanningsdippen en stroomuitval. Afhankelijk van het type UPS en de capaciteit hiervan wordt voor een bepaalde periode na uitval van de stroom (of bij een slechte kwaliteit stroomvoorziening) automatisch overgeschakeld op batterij- of accustroom. Zo wordt voorkomen dat bijvoorbeeld data verloren gaat of in één klap belangrijke systemen niet meer werken. 

UPS systeem installeren moeilijk? 
Vaak wordt gedacht dat een UPS systeem een enorme kast is, waar veel technische kennis voor nodig is om deze te installeren. Wist u dat er 1-fase UPS systemen met standaard stekker aansluitingen bestaan? Het is ook niet nodig om deze UPS systemen in te stellen, ze stellen zichzelf in, waardoor het installeren van dit soort systemen zeer eenvoudig is. De afmetingen van een UPS systeem voor huisgebruik zijn beperkt. Om u een idee te geven ze zijn kleiner dan een standaard PC kast. Legrand bied u tal van UPS oplossingen voor de woningmarkt. Variërend van een eenvoudige oplossing die de router in de lucht houdt, tot een systeem dat in staat is om uw router, deurcommunicatie, poort bediening, etc. in de lucht te houden. 

Lees meer over de oplossingen die Legrand biedt op het gebied van UPS-systemen voor de woningbouw.